keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Olisihan se pitänyt arvata..

Olen monet kerrat tyytyväisenä kehunut, että Mauno ei hauku. Se ei ole lainkaan haukkuherkkä. Se ei hauku ovikellolle eikä leikkiessään. No, nyt tilanne on tietenkin muuttunut..

Tuppisuu nakki. Tähän asti.
 Näköjään Mauno on yhden vuoden täytettyään todennut, että se on nyt MIES ja sen on käyttäydyttävä sen mukaan. Jo kahtena aamuna Mauno on haukkunut aamulehden jakajalle ja tänään se teki jotain, mitä en todellakaan tiennyt sen tekevän. Se haukkui päiväpostille. Ja koska mäyräkoiran ääni ei ole mikään pieni ja heleä, koko käytävä varmasti kaikui. Syöksyin samantien torumaan nakkikoiraa (iltavuoron vuoksi olin aamupäivän kotona) ja se tietenkin loukkaantui verisesti ja mulkoili minua kulmiensa alta pitkän aikaa. Kurkkuuni asettui painava möykky. Mitä jos koira haukkua louskuttaa yksin ollessaan taukoamatta? Olen sanonut joka ikiselle tapaamalleni naapurille, että meille pitää heti kertoa jos koira pitää ylimääräistä ääntä. Mitä jos kukaan ei kehtaa sanoa? Mitä jos saan kuulla asiasta vasta, kun mitään ei ole enää tehtävissä?

Tarkoitukseni oli kirjoittaa Maunon uusista napuroista, mutta tämä haukkukohtaus sai pasmat menemään aivan sekaisin. Miksei koira hauku silloin, kun joku tulee kotiin? Tai silloin kun olemme itse kotona? Jos tämä oli vain kertaluontoinen rähähdys? Ensimmäiseksi tulee mieleen koiran blokkaus eteisestä, jolloin se ei pääse kuuntelemaan rapusta kuuluvia ääniä. Ja minä kun niin toivoin, että aitojen ja tilan rajaamisen aika olisi jo ohi...

Vertaistukea ja vinkkejä vastaanotetaan. Myös leikkauttaminen tuntuu koko ajan paremmalta idealta..

8 kommenttia:

Olli kirjoitti...

Ollin kastraatiosta on vasta reilu kuukausi, mutta haukkumiseen ei leikkaus ole vaikuttanut ollenkaan. Ovikello saa aikaan kunnon metelin, pihalla ollessa haukutaan kaikki ohikulkijat (paitsi naapuri).

En ole kauheasti kyllä kieltänytkään, koska asutaan omakotitalossa ja Ollin pitääkin toimia kotivahtina, varsinkin kun kuopus on yksin kotona Ollin kanssa. Ei tule kukaan meidän pihalle ilman, että koira siitä huomauttaa.

Jos koira haukkuu kerran päivässä postipojan ja on muuten hiljaa, niin eihän tuo luulisi naapureille ongelma olevan. Tietenkin olisi kiva tietää, että koira on haukkumatta yksin ollessaan. Mitään neuvoja meillä ei ole antaa, mutta toivomme teille suvaitsevaisia naapureita ja toivottavasti muilla kerrostalossa asuvilla olisi antaa vinkkejä. Ainakin Pinja-mäyräkoira (http://pullevainen.blogspot.com/) on asunut kerrostalossa. Kyselepä heiltä neuvoja.

Lemmy kirjoitti...

Moi!

Meilläkin on tuudittauduttu siihen, ettei Lemmy mitään hauku. Ikää on vasta vähän ja saas kattoo et miten käy ku Lemmy täyttää vuoden.

Me ollaan äänitetty Lemmyn yksinoloja. Tietokoneeseen saa helposti mikin kiinni ja äänitysohjelma päiväks pyörimään. Kannattaa kans tallentaa niin jos joku tulee valittamaan ni saa näyttää et tuleeks meteli oikeesti teiltä vai jostain muualta - tutulle kävi niin.

Liisa kirjoitti...

Olli, itse ajattelin, että tuo haukkuminen on nyt joku egojuttu ja näinollen leikkauttaminen voisi vaikuttaa siihen. Ilmeisesti kuuluu kuitenkin ennemminkin mäyriksen perusluonteeseen.

Meillä koira ei saisi mielellään haukkua sisätiloissa, ei edes ilmoittaakseen. Onneksi asumme ylimmässä kerroksessa jossa on meidän lisäksi vain kaksi naapuria, joten mitään jatkuvaa ruuhkaa rappukäytävässä ei pitäisi olla. Ekassa kerroksessa haukkuu isolta kuulostava koira aina silloin tällöin, ja se kuulemma häiritsee ainakin keskikerroksen vauvaperhettä... Ja olisi tosi ikävää, jos haukkua kuuluisi sekä ylhäältä että alhaalta!

Lemmy, moikka vaan! Ja kiitos vinkistä, tuota tietokonehommaa en ole tullut edes ajatelleeksi. Meillä on kotona kaikenlaisia videokameroita ja sellaisella ollaan Maunon yksinoloa seurattu, mutta ilman ääntä (kun ollaan luultu, ettei se pidä ääntä!). Tietokoneellahan tuo äänittäminenkin kävisi helposti. Täytyypä paneutua asiaan! Ja tosiaan, meillä tuo haukkuminen on alkanut nyt ihan vasta, toivottavasti teillä ei ala ollenkaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Meidänkin neiti 7 kk on tähän asti ollut erittäin hiljainen, mutta tässä lähiaikoina alkanut puolustamaan reviiriään jos kuulee esim. avoimesta ikkunasta että toinen koira haukkuu ulkona.. juhannuksena oli huvittavaa kun oltiin neidin kanssa ekaa kertaa mökkeilemässä ja olin juuri päässyt sanomasta että kovin on hiljainen kaveri tämä meidän koiruus, niin samantien alko ennenkuulumaton haukkukonsertti josta ei ois tullu loppua ;)

Anni kirjoitti...

Meidän nuoriherra (parin päivän päästä 1v) on myös alkanut egoilla n. kuukausi sitten. Lenkillä pitää rähistä joskus uroksille, joskus nartuille, joskus ei ollenkaan. Yleensä asiaa auttaa, jos sen komentaa hiljaiseksi jo siinä vaiheessa, kun se on vasta havainnut vastaantulijan eli ennen haukkua.
Sisälläkin se haukkuu silloin tällöin, mutta vain muutaman haukahduksen. Ja mun mielestä se on kerrostalossakin ok, onhan haukku yksi koirien tavoista kommunikoida. Jatkuvaa haukkua ei tietenkään kukaan jaksa kuunnella.
Onko jollakulla ollut apua kastraatiosta?

Anni kirjoitti...

Meidän nuoriherra (parin päivän päästä 1v) on myös alkanut egoilla n. kuukausi sitten. Lenkillä pitää rähistä joskus uroksille, joskus nartuille, joskus ei ollenkaan. Yleensä asiaa auttaa, jos sen komentaa hiljaiseksi jo siinä vaiheessa, kun se on vasta havainnut vastaantulijan eli ennen haukkua.
Sisälläkin se haukkuu silloin tällöin, mutta vain muutaman haukahduksen. Ja mun mielestä se on kerrostalossakin ok, onhan haukku yksi koirien tavoista kommunikoida. Jatkuvaa haukkua ei tietenkään kukaan jaksa kuunnella.
Onko jollakulla ollut apua kastraatiosta?

Liisa kirjoitti...

Anonyymi 1, meillä ei tunnu Maunolainen reagoivan muiden koirien haukkuun, ellei nyt ihan päin naamaa tulla rähisemään. Kiitoksia muuten "naisnäkökulmasta", ei selkeästi olekaan pelkkä urosten ongelma tämä :)

Anonyymi 2, meillä haukutaan ulkona hyvin vaihtelevasti, yleensä vain jos toinenkin koira haukkuu. Uskoo kyllä hyvin kun kielletään, täytyykin skarpata omaa ajoitusta tuon kiellon kanssa. Meillä ei aikaisemmat koirat ole haukkuneet oikeastaan ollenkaan, siksi tuntuu vähän omituiselta tämä haukkuva yksilö. Ja mäyriksen haukku ei tosiaan ole mikään pieni ja hiljainen :D Saa nähdä päädytäänkö johonkin ratkaisuun tuon kastraation kanssa.

Liisa kirjoitti...

Hups, anonyymi 2 on siis tietenkin Anni, aluksi näkyi anonyyminä tuo kommenttisi :)