sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Harmia hännän alla

HUOM! Teksti sisältää juttuja kakasta ja eritteistä, lukekoon vain ne, jotka ovat sinut aiheen kanssa :)

Nakkikoiran maha meni sekaisin ja sille tuli nipuli (eli mukavammin ilmaistu ripuli). Syystä en ole varma, mutta luultavasti näyttelystä tarttui jokin pöpö tai sitten mäyris on huomaamatta imuroinut jotain sopimatonta lenkiltä. Joka tapauksessa parin päivän ajan lenkillä piti siirtyä usein pöpelikköön luimistelemaan ja tuotos oli lirua. Maunolle oksentaminen on ominaisempi tapa tyhjentää sopimattomat sisällöt mahasta, eikä sillä ole tätä ennen ollut yhtä kakkausta pidempää nipulia kertaakaan. Sisälle ei vahinkoja tullut, joten en pitänyt nipulia mitenkään kovin vaarallisena vaivana.

Eilen lauantaina Mauno meni hoitoon, kun emäntä- ja isäntäihminen lähtivät juhlimaan ystävien häitä. Vain pienen hetken hoitoonviemisen jälkeen sain puhelun; Nakkikoiran hännän alta tulee veristä vuotoa. Sydän jätti lyönnin väliin ja soitin päivystävälle eläinlääkärille, jonka kanssa pohdiskelimme tilanteen vakavuutta.

Kuvituksena tomera nakki lentokentän laidalla.
Koska Mauno oli syönyt, kakannut kiinteää tuotosta, ollut pirteä ja kylmäkirsuinen, päädyttiin siihen, että tilannetta seuraillaan ja Mauno jää hoitoon. Harmi kun en muista päivystävän eläinlääkärin nimeä, sattui olemaan oikein ystävällinen ja avulias ihminen puhelimen päässä :)

Tänään haimme Maunon kotiin ja pääsin tutkailemaan tilannetta tarkemmin. Maunon hännän alla on pahkura, josta tulee eritettä, joskaan ei juurikaan veristä. Teimme reissun apteekkiin (voitte tervehtiä uutta kanta-asiakaskortin haltijaa) ja mukaan lähti mm. haavavoidetta ja tehobaktia. Koiran lääkekaapin kokoaminen on ollut mielessä usein, mutta näköjään aatoksista siirrytään tekoihin vasta todellisessa tarpeessa...

Olen nyt itsekseni diagnosoinut vaivan tulehtuneeksi anaalirauhaseksi. Eläinlääkäri totesi, että nipuli on luultavasti täyttänyt anaalirauhaset ja oma toteamukseni on, että toinen rauhanen on täyttynyt, kenties tukkeutunut ja ärtynyt/tulehtunut sen seurauksena. Puristin pahkurasta ulos sen mitä sieltä nyt sattui tulemaan, desinfioin ja taputtelin päälle haavavoidetta. Nyt nakkimies nukkuu, ja jos vielä huomenna näyttää ettei muutosta parempaan ole tapahtunut, varaan ajan eläinlääkäriin. Toivottavasti antibiooteilta vältyttäisiin, en ole niitä itsekään vuosikymmeeneen syönyt enkä mielelläni koirallekaan tuputtaisi, ellei tilanne sitä välttämättä vaadi.

Pakko antaa vielä tunnustusta Maunolle käsiteltävyydestä. Hännänalusen näpelöiminen ei varmasti tunnu mukavalta, mutta niin vain Mauno antaa emäntäihmisen hoitaa ilman mitään vastaväitteitä. Ainoa kommentti mäyräkoiralta on kulmien alta mulkoilu; Ei ole kivaa, mutta luotan siihen, ettei mamma tee mitään pahaa.

Onko muilla ollut harmia anaalirauhasista? Oletteko selvinneet kotihoidolla vai onko reissu eläinlääkäriin aina ollut välttämätön?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Carolla (entinen koiran) kerran tukkeentui/tulehtui anaalirauhanen - se puhkesi ihon läpi, tilan nimi taitaa olla joku fisteli. Silloin tarvittiin lääkärikäynti.

Olen sekä Carolta että Nelliltä itse tyhjentänyt anaalirauhasia silloin kun ne ovat raahanneet peppuaan maahan. Kaikki ei siihen pysty ;)

Maria kirjoitti...

Elmerillä pentuna tulehtu anaalirauhaset, mutta ollaan sen jälkeen tyhjennelty itse. Jostain syystä anaalirauhaset ei tyhjene vieläkään vaikka raakaruokaan( meillä ei sisälly suuria määriä kuita ruokavalioon) siirryttiin reilu kaksi vuotta sitten. Toki harvemmin tarvitsee anaalirauhasia tyhjennellä nykyisin, mutta heti kun vatsa löysällä niin tahtovat täyttyä :/ Elmeri antaa tyjentää ne, tulee mieluusti vessaan ja kun näkee vessapaperia ja kertakäyttö käsineet niin kävelee suihkunurkaan ja odottelee siellä :)

Mirkku kirjoitti...

Meillä ei ole ollut kyseisenlaisia ongelmia. Haluamme vain lähettää parantavia pusuja Maunolle!<3

Jalo kirjoitti...

Nipulia mulla on kyllä aika ajoin, kun tykkään juoda merivettä mutta mun maha ei pidä siitä. Anaalirauhasista en oo kuullukaan, mamma kyllä mun hännän alustaani tutkiskeli yks päivä, kun istuin hiukan hassusti. Kyse oli kuitenkin vaan nipulin jälkeisistä kutinoista, rauhaset on ollu toistaseks ihan kunnossa!:D

Maunolle pikaista parantumista! Mikäköhän siinä muuten on, että usein just sillon kun pitäis mennä hoitoon, tulee joku probleema, niinku mulla just viimeks nipuli hoitotädin iloks :P

mondica kirjoitti...

Ronja ei oo ikään "vetäny kelkkaa" tai muutenkaan oireillu yli kolmeen vuoteen rauhasiaan. Viime vuoden lopulla tuli se allergiakohtaus hieman ennen näyttelyitä josta jouduttii kortisonikuurin takia jäämään poies. Eläinlääkäri tyhjent rauhaset, jokka oli aivan täynnä! Todella outoo, kun ei mitään viitteitä siihen ollu. Sen jälkeen oon paristi kuukaudessa tyhjentäny rauhaset, ettei pääse täyttymään liikaa. nyt pentujen aikaan ei oo puristettaessa tullu yhtään mitään.

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Nipuli kuulostaa rankalta. Ei oo, ainaskaan viälä, ollu mitään anaaleita. Ja toivottavasti sultakin paranee pikaseen. Tervehtymistä ja reipsta menoa!

Liisa kirjoitti...

Nelli, meillä tuo takapuolen pahkura paljastui juurikin tuollaiseksi fisteliksi. Kiitos termistä, tiesin heti mitä googlata :) Mauno ei ole vielä ymmärtänyt peppuaan raahata, kenties mieli olisi tehnyt mutta ei vain osaa?

MariaM, voi että miten mukava mielikuva oli tuo kiltisti suihkunurkkauksessa odotteleva nakkikoira :) Meillä ei ole ollut aikaisemmin rauhasvaivoja, eikä ripulia, joten selvästi nämä kaksi liittyivät toisiinsa. Mokomatkin merkkauspallurat!

Mirkku, kiitos paljon, toivottavasti teille ei tämmöistä inhottavaa vaivaa ikinä tulekaan!

Jaltsa, hieno homma että peräpää on kunnossa, harmi homma tuo nipulijuttu. Ja juu, hetken jo mietin että jäävätkö häät väliin kun pitää koiraa kuskata kymmenien kilometrien päähän päivystykseen! Vasta olin kaksi viikkoa ollut lomalla, olisi hyvin ollut aikaa hoivailla sairasta koiraa :)

Mondica, Maunokaan ei oireillut, ennen kuin vuotoa jo tuli läpi :( Meidänkin pitänee opetella tuo rauhasten tyhjennys, niin ei pääse jatkossa tilanne edes vahingossa näin pahaksi.

Myrsky ja Tuisku, kiitoksia tsemppauksesta, ja mahtia ettei teille ole ollut rauhasista riesaa!