sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Keisarin uudet valjaat.

Kuten joku saattaa muistaa, Mauno puri edelliset valjaansa rikki emäntäihmisen ollessa reissussa. Se oli tutussa hoitopaikassa ja valjaat olivat muovikassissa, josta mäyräetsivä oli ne tonkinut ja silmän välttäessä purrut useaan osaan. Edelliset valjaat olivat Jokke-merkkiset y-valjaat, mielestäni ihan mukiinmenevät valjaiksi.

Koira valjaissa inhan talvisessa kuvassa.
Eräässä blogissa pohdiskeltiin mäyräkoiran selän kalkkeumien ja valjaiden käytön yhteyttä. Asiaa pohdiskeltuani ehdin kehittää Maunolle selkään kalkkeumien sarjan ja syyksi tietenkin pannan käytön. Maunolla on lenkkeillessä hyvätkin hetkensä, mutta toisinaan sitä joutuu raahaamaan pois pusikoista ja sen lisäksi se hyvin estottomasti heittäytyy kiinnostavia asioita kohti, jos vain sille tuulelle sattuu. Näissä tilanteissa kaulasta ohjailu on tehokasta, muttei varmastikaan kovin miellyttävää koiran kannalta. Siispä eläinkauppaan ja valjaita hankkimaan.

Uudet valjaat in action.
Mukaan tarttui Topcanis-merkkiset valjaat ja malli on nimeltään Salon. Nämäkin ovat y-valjaat ja kokoa M, sillä S vaikutti aivan onnettoman pieneltä, kun otetaan huomioon mäyriksen massiivinen rintakehä. Tuossa vatsan alla menevässä osiossa on pehmuste ja kaulan ympäri menee mielestäni oikein pätevät heijastimet. Valjaissa on rutkasti säätövaraa ja nämä samat menisivät epäilemättä myös paljon suuremmalle koiralle, toki erilaisilla säädöillä.

Ainoa miinus valjaissa on hieman liian isoksi jäävä ympärysmitta, vaikka valjaat on säädetty pienimpään mahdolliseen kokoon. On toivottavaa ja oletettavaa että Mauno saa vielä hieman lisää massaa, jolloin tämänkin ongelman pitäisi poistua.

Rento istuvuus!
Kuten yllä olevasta kuvasta voi huomata, ei istuvuus enää vetämistilanteessa ole kovin hyvä. Tuosta rintaosastakaan en ole aivan varma, kuuluisiko rintaremmin olla enemmän kaulan ympärillä? Jos palaa Jokke-valjaiden kuvaan, huomaa, että niissä rintaremmi jää ikään kuin tyhjän päälle, kun se alkaa tuosta rintakehän terävimmästä kohdasta.

Kävellessä löysä rintaremmi aiheuttaa valjaiden keikahduksen sivulle.
Kaikenkaikkiaan valjaat ovat mielestäni oikein hyvät, laadukkaan ja napakan oloiset sekä tukevat. Plussaa hyvistä heijastimista, noiden luulisi näkyvät pimeässäkin. Väriksikin maltoin tällä kertaa valita hillityn mustan, sillä muut vaihtoehdot sininen ja punainen tuntuivat liian... joltain, tylsiltä ehkä.

Ainoa itseäni vaivaava asia valjaissa on tuntuma koiraan. Mauno on ensimmäinen elämässäni ollut koira, joka on ylipäätään omistanut valjaat. Muut ovat kulkeneet koko elämänsä pannat kaulassa ja olen jotenkin tottunut siihen, että koiraa ohjaillaan ensisijaisesti sen päästä. Varsinkin näissä valjaissa hihna kiinnittyy kauas niskasta, joten koira tuntuu olevan jotenkin hankalasti hallittavissa. Eteenpäin mentäessä ei ole ongelmaa, vaan päin vastoin koira kulkee nätisti vetämättä ja sen vauhtia on helppo säädellä pienin elein. Mutta silloin, kun Mauno jää nuuskuttelemaan jotain heinänkortta eikä suostu jatkamaan matkaa, valjaat eivät vain jotenkin toimi! En ymmärrä mihin suuntaan koiraa tulisi vetää. Ylöspäin? Eteenpäin? Ei minnekään :D? Pelkästään äänellä kehottamalla Mauno ei valitettavasti malta jättää herkullisia hajuja kesken, joten huhuilun lisäksi hihnasta vetäminen on lähes välttämätöntä ainakin muutaman kerran lenkin aikana.

Joka tapauksessa olen ollut tyytyväinen hankintaani, eikä Maunokaan valjaita tunnu inhoavan. Jos niitä sopivia ei ole vielä omalle koiralle löytynyt, voin kyllä lämpimästi suositella sovittamaan näitä! Ja huom, tämä postaus ei ole maksettu mainos :D!

5 kommenttia:

Jalo kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Jalolle ei toistaiseksi ole löytynyt täydellisesti istuvia valjaita. Tällä hetkellä mennään noilla Joken Y-valjaksilla, mutta niitä käytän vaan fleksin kanssa, koska kainaloiden iho alkaa ärtyä pitkään jatkuvassa käytössä. Tota Maunon uutta mallia voitais kokeilla, jos sellaista täältä löytyy.

Jalolla on varmaan vähän samat mittasuhdeongelmat kuin mäyriksillä, pitkähkö selkä, leveä rinta ja kuitenkin kapoinen ympärys.

Tunnen itseni välillä tunteettomaksi julmuriksi, kun kiskon arvon herra koiraa milloin mistäkin pusikosta - eteen-, ylös- ja sivulle päin. Valjaat toimii sikäli paremmin, että pannan kanssa oon muutamat kerrat jäänyt seisomaan pelkkä hihna ja panta kädessäni, kun koira kököttää yhä pusikossa...

Mirkku kirjoitti...

Tärkeintä on kai se, että olette molemmat tyytyväisiä lenkkeilyyn, olipa hihna sitten kiinni pannassa tai valjaissa. Hyvältä ainakin näyttää ja Maunon ilmeestä päätellen tuntuukin!:)
Minäkin suunnittelin aikoinaan Mirkulle valjaita, mutta niille ei olekaan tarvetta, kun Mirkku ei kisko yhtään. Jotakin on siis tuon pässinpään päähän mennyt. "Ei vedä!"

Lemmy ja Jeni kirjoitti...

Lemmyllä on myös kyseiset valjaat. Ollaan tykätty mut näköjään ihan samat mietteet on tullu ku koiraa on huonompi kontrolloida noissa. Lemmy jää kans usein jälkeen ni eteenpäin kehottaminen valjailla ei toimi. Valjaat onkin enemmän autokäytössä ja lenkillä panta.

Maria, mäyräkoirien ihminen kirjoitti...

Meillä on kanssa TopCanikset, mutta Provence-malliston vanhemmat versiot jotka ovat jotakin keinotekonahkaa...fleece-pehmuste on rintakehän valjasosassa ja muutenkin kaksinkertainen materiaalia kauttaaltaan. Mistään ei kinnaa tai hierrä eikä mikään lukko tai kiristysosio osu kainaloon. Ihan mahtavat valjaat siinä mielessä, että mukavuus on koiran päällä ilmeisen hyvä :)

Mutta kyllähän nuo valjaat vähän niin kuin kannustaa vetämiseen, erityisesti tuolla murkkuikäisellä, jolla on aina kiire. Pantaa meillä ei silti koskaan käytetä, paitsi näyttelyissä.

Liisa kirjoitti...

Kiitos kommentoineille valjaskokemuksista! Ollaan näihin oltu edelleen tyytyväisiä ja voin suositella etenkin niille, joilla on tuo hiertämisongelma. Näissä kun lukko (ja muutkin osat) jää ainakin tällaisilla säädöillä kauas kainaloista, kuten ilmeisesti Mariankin koirien valjaissa. Hallintaongelma jäänee emännän ratkaistavaksi, tai sitten täytyy vain opetella kärsivällisesti odottamaan että nakki saa hajut haisteltua ;)