sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Muonat, safkat, sapuskat.

Mauno kupilla.
Antibioottikuuri pisutulehdukseen on loppunut ja edessä on vielä kontrollinäytteen vieminen lääkärille, raportoin sen tilanteesta sitten kun aika on :) Nyt aion kirjoitella ruuasta, sillä olen tehnyt Maunon ruokinnan suhteen viimeaikoina muutamia oivalluksia.

Mauno on pennusta pitäen syönyt Nutron nappulaa. Nappula (tai napura tai papana tai raksu, mikä nyt kenellekin) on koiramaailmassa aikamoinen mielipiteiden jakaja. Toisten mielestä nappulat ovat ehdoton ei, toiset syöttävät lähimarketin halvinta kuivamuonaa hyvillä mielin. Nutron nappulaa saa eläinkaupasta ja ainakin omasta vinkkelistäni se on sopinut Maunolle hyvin. Kaikenlaiset muut ruokintakokeilut ovat aiheuttaneet hilseilyä ja vatsanpuruja, Nutron kanssa karva on kiiltänyt ja kaikki ollut muutenkin kunnossa.

Noin vuosi sitten kiiltävässä karvassa ja pikkuisen punkerossa kunnossa.
Nappulan lisäksi Mauno saa säännöllisen epäsäännöllisesti raakoja naudan rusto- ja putkiluita, valmiita kanapohjaisia barf-sekoituksia sekä ihan perinteisiä puristerullia ja härkäpuikkoja. Kokonaisvaltaiseen barf-ruokintaan emme ole siirtymässä, vaikka se tuntuu olevan Hyvän Koiranomistajan merkki.

Yksi muutos ruokintaan on nyt kuitenkin tulossa. Bongasin Mustin ja Mirrin mainoslehdykästä, että syöttämämme kana-riisi-nappula sisältää runsaasti energiaa. Maunon ei tarvitse olla ainakaan yhtään energisempi (eikä lihavampi) joten tänään ostimme kokeiluun saman merkin lammas-riisiä. Vähemmän valkuaista, vähemmän rasvaa, mutta kuitenkin samoja hyviä ominaisuuksia kuin kanapohjaisessa ruuassa. Raportoin teille, miten tämän uuden nappulan kanssa käy; Maistuuko, kestääkö maha (uuteen ruokaan totutellaan toki pikkuhiljaa vanhan rinnalla) ja kiiltääkö turkki jatkossakin.

Tämä ei muuten ollut Nutron maksettu mainos, vaikka se siltä saattoi kuulostaakin! Mitä teidän hauvelinne syövät :)?

6 kommenttia:

Iivari kirjoitti...

Minnoon syönnä kaekellaesija nappuloeta ja millon mittäe tul.
Nyt oon suanna Canaganin kana-napposija. Ku mulle ee kää mikkää missä on vehnee,riissijä, ruista ja naatoo. Tulloo kutkoo ja mahavaevoja. Tuo on käännä hyvin. Lisäks suan sitä äetin tekemätä puuroo.
Minun eeltäjä, corgipoeka, ol syönnä nuita lammas-riisi nappuja ja tykännä. Ja turkki ol ollunna tos muhnakka.

Unknown kirjoitti...

Emäntä ei ymmärrä, miks nappulansyöttäjiä arvostellaan. Jos nappulat tekee mäyräkoiralle hyvää, niitä voi hyvin syyä.:)
Mä syön kaikenlaista sekalaista. Nappuloita en nykysin syö (paitsi ku varastan siitä Murielin ruokasäkistä tai -kupista) vaan kaikkee muuta: raakaa lihaa, luita, joskus puuroo, kasviksia, hedelmiä, joskus kaupan valmiita purkkiruokia... Mitä millonkin sattuu olemaan tarjolla. Tykkään kaikesta, mut se ei kyllä näy mun vartalossani!:)

Riikka kirjoitti...

Meillä syödään tällä hetkellä Royal Caninin Sensitivity Controlia, koska eläinlääkäri käski. Iho oli tulehtunut, hiiva ja kokkibakteerit siellä piti bileitä karvatupissa. Ennen tätä nappulaa oli pelkällä raakaruualla. Aiemmin mietit viittä ell-kertaa kolmen vuoden aikana. No, meillä on koira alle 2v ja käyntejä on varmaan 7 + rokotukset. Käyntejä kertynyt jalan leikkuuoperaation, nenäpunkin ja nyt tämän ihotulehduksen vuoksi. Turhaan en koiraa ole lääkärille koskaan vienyt, aina on ollut aihetta. Itse olen ajatellut asian niin, etten voi ottaa tunnolleni koiran kärsimyksiä, vaan minun tehtäväni on huolehtia siitä! :)

Iivari kirjoitti...

Mulle tek kaekki Royal Caninin evväät iha mahottoman kutkan ja silimät rähmi. Äet viskas ne mäkkeen ja nyt sittä kokkeellaan tuota Canagania.

Maria kirjoitti...

Me ollaan pyritty ruuan suhteen monipuoliseen vaikka Raisa syökin tällä hetkellä vain raakaa. Oha sen mainonta ja hehkutus huipussaan, mutta en mä sanosi,että sillä helpolla pääsee taikka tekisi omistajasta jotenkin hyvän. Tällä ruokinnalla, oli se sitte raakaa, barfia tjs., on omat juttusa, koska täytyy tietää mitä koira saa ja mitä ei. Nappulassa on kaikki, ei tartte pohtia vitamiinejä, rasvoja jne. Raa'an kanssa ei olekkaan niin heleppoa ;)

Asiaan eli meille tulossa pentu koira kuukauden päästä ja silloin tulee myös osittain Raisallekin nappula takasin. Saas nähä miten käy. Hyvin on muutoin nappulat maistuneet, kun aktivointileluissa ja tempuissa käytetty. Nappulaa tulee sen vuoksi,että se on helppo lisätä ja ei tartte pohtia saako koira kaiken vai jääkö jotakin tärkeää ruokinnasta pois.

Sister kirjoitti...

Nepe söi aikasemmin Royal Caninia, kunnes tajusin ettei se sisällä ihan niitä juttuja mitä super agilitykoira tarvitsee. Siirryttiin Brit & Care- merkkiin ja tää ilmeisesti myös maistuu paremmalta. Nirsoilu on loppunu :)